De ce NU suntem Daci ci Romani

În ultima vreme s-a conturat şi a luat amploare un fel de mişcare pseudo-naţionalistă care doreşte să construiască o identitate naţională pe baza moştenirii cultural-spirituale geto-dacice. Au apărut tot felul de articole, chiar şi documentare care lansează tot felul de teorii conform cărora noi nu ar trebui să ne numim şi să ne considerăm români, ci daci şi România ar trebui să se numească Dacia. Unii merg şi mai departe susţinând că limba română nu ar fi o limbă de provenienţă latină, cu influenţe dacice, ci limba latină însăşi ar fi una derivată din limba vechilor daci!

Avem de a face aici cu o acţiune subversivă, menită să creeze confuzie şi să ne şteargă identitatea naţională, culturală şi religioasă a românilor. Nu spun că toţi cei susţin aceste teorii sunt rău intenţionaţi şi conştientizează acest fapt, mulţi dintre ei crezând sincer în ceea ce fac şi sunt români care îşi iubesc ţara. Dar cei ce au iniţiat aceste mişcări de idei sunt indivizi străini de neamul românesc, care procedează aşa şi cu alte popoare în afară de cel român şi scopul lor este cel menţionat mai sus, de ştergere a identităţii naţionale a popoarelor şi de control asupra istoriei şi trecutului acestora.

Este de fapt o încercare de întoarcere la păgânism în manieră iluministă, de descreştinare şi de desnaţionalizare în vederea globalizării şi instaurării Noii Ordini Mondiale. La fel cum la noi se pune accent pe moştenirea geto-dacică, la anglo-saxoni se reînvie ritualurile magice şi tradiţiile druizilor, la popoarele scandinave se reînvie mitologia vikingilor, cu Odin, Thor şi Walkiriile, deşi aceste popoare, cel puţin teoretic, sunt creştine.

Unii ar putea argumenta că nu e nimic rău în asta, ar putea spune că a reînvia tradiţii străvechi este un lucru bun, care ar consolida sentimentul patriotic şi naţional, dar din păcate nu este aşa. Reîntoarcerea la tradiţii demult apuse nu face decât să creeze confuzie şi să conducă în final la ştergerea identităţii noastre naţionale şi creştine.

În primul rând, cultura geto-dacă, din care am mai păstrat unele lucruri, este o cultură demult apusă, din care am moştenit destul de puţine elemente şi despre care ştim foarte puţine lucruri şi ceea ce a mai rămas este asimilat total în actuala cultură. Plus de asta, cei care vor să reînvie tradiţiile dacilor, de multe ori introduc multe falsuri şi informaţii eronate, contrafăcându-ne şi controlându-ne astfel trecutul şi implicit identitatea.

Efectul cel mai dăunător este însă acela că este distrusă identitatea românească şi creştină a poporului nostru. La ora actuală noi suntem români, nu daci, limba vorbită este româna, nu „geto-daca”, Dumnezeul nostru este Iisus Hristos, nu Zamolxe, biserica de azi ne îndeamnă să ne iubim aproapele, nu să ne aruncăm cei mai destoinici tineri în vârful suliţelor etc.

Chiar dacă am reuşi să aducem în prim-plan vechi tradiţii, mai mult sau mai puţin autentice, ale culturii geto-dacice, ele nu mai sunt vii şi nu mai au forţă, pentru că au ieşit din uz şi nu mai sunt prezente în mod natural în conştiinţa colectivă. Prin urmare, dacă am dori să redevenim geto-daci, ne-am trezi într-o totală confuzie şi lipsă de identitate, deoarece, nu am putea deveni daci autentici şi în acelaşi timp ne-am refuza identitatea noastră actuală care este românească şi creştin-ortodoxă.

Sursa: Dan Tanasescu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s